Jak si vyrobit poctivé dřevěné kozy bez jediného vrutu či hřebíku, velmi pevné, stabilní, které vám budou sloužit dlouhou dobu. Pro spojení byla použito nejpevnějšího možného spoje - čep a průchozí dlab, zajištěný navíc klínky.

Není vždy nutné kupovat nové řezivo pro svůj projekt, nabízí se možnost využít doma nalezené dřevo, třeba i horší kvality, které pro výrobu dřevěných koz do dílny zcela jistě postačí.


Před samotný zpracováním je nutné dřevo zbavit případných kovových prvků - hřebíků, vrutů apod. a také zbavit prachu a případných nečistot. Rotační kartáč posloužil dokonale.


 Následuje nezbytné rozmítání, hoblování a zakrácení řeziva na potřebné délky. Profil jsem zvolil 40x80 mm, výšku si každý upraví dle svých potřeb, v tomto případě vysoké 90 cm, nízké 50 cm.

Výroba dlabů 14 a 25 mm na dlabačce.

 





Výroba čepů pomocí pilového kotouče na spodní frézce. Tuto operaci je možno udělat s menším pohodlím, ideálně s přípravkem i na pile, kdy hranolek se prořezává nastojato.


Osazení čepu na pile a výroba drážky pro horní část.




Zakulacení čepů pomocí dláta a rašple.


Pro lepší vzhled jsem se rozhodl upravit tvar spodní části seříznutím, využití přípravku na pile.


Před montáží nezbytné sražení hran horní frézkou, broušení. Montáž na lepidlo a doplnění klínků pro nerozebiratelný spoj,





Dubové nožičky.

 

Hotovo.